Zielona herbata i jej dobroczynne działanie | Dieta i Ty

Zielona herbata i jej dobroczynne działanie

zielona-herbata

Herbata niemalże od zarania dziejów traktowana jest jako napój leczniczy. Wywodzi się z południowych Chin, a uprawiana jest w Azji oraz w Afryce Środkowej. Stanowi jeden z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Wedle starodawnych, chińskich przekazów, zdrowotne właściwości herbaty odkryte zostały już 2700 lat przed naszą erą przez słynnego cesarza Shen Nung. Herbata zielona przyrządzana jest z liści herbaty chińskiej – Camellia sinensis, które poddaje się niewielkiej oksydacji.

Zwyczaj picia zielonej herbaty jest obecny w wielu kulturach Azji, zwłaszcza w Japonii. W tradycyjnej medycynie chińskiej zieloną herbatę wykorzystywano przede wszystkim jako środek przeciwbólowy, poprawiający przepływ krwi, a także wzmacniający odporność. Dziś zielona herbata jest popularna także na Zachodzie. W ostatnim czasie przeprowadzono liczne badania na temat dobroczynnego działania tego napoju. Udowodniono, że zielona herbata zapobiega między innymi rozwojowi nowotworów, miażdżycy naczyń krwionośnych, czy otyłości. Znany farmaceuta Chen Zang tak określił pro zdrowotne działanie zielonej herbaty:

Każde lekarstwo jest specyficznym lekiem przeciwko jednej chorobie, ale herbata jest lekiem na wszystkie choroby.

Zdrowotne właściwości zielonej herbaty wynikają przede wszystkim z jej unikalnego składu. W zielonej herbacie znajdują się związki polifenolowe z grupy flawonoidów, flawanoli, a także kwasy fenolowe i proantocyjanidyny. Flawanole znane powszechnie jako katechiny stanowią główny składnik zielonej herbaty. Flawonoidy to silne antyoksydanty, ktore niwelują negatywne działanie wolnych rodników. Picie zielonej herbaty zapobiega zatem występowaniu wielu, przewlekłych chorób, takich jak: stany zapalne, schorzenia sercowo-naczyniowe, czy nawet choroba Alzheimera. Główny składnik zielonej herbaty stanowi flawanoid, który posiada właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie wobec raka trzustki, piersi, jelita grubego, żołądka oraz płuc.

Wiele mówi się także o dobroczynnym działaniu zielonej herbaty w ramach odchudzania. Ekstrakt z zielonej herbaty pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, a zawarte w herbacie flawanole zapobiegają aktywności enzymów, które odpowiedzialne są za odkładanie się tłuszczu w organizmie. Zdrowotne właściwości zielonej herbaty popularyzowane już za czasów starożytnych Chin, znajdują swe potwierdzenie w przeprowadzanych współcześnie badaniach epidemiologicznych. Wyniki tych badań pokazują, że mieszkańcy Azji systematycznie pijący zieloną herbatę znacznie rzadziej zapadają na choroby nowotworowe, niż mieszkańcy krajów zachodnich.

Wpływ zielonej herbaty na stabilizację masy ciała oraz zapobieganie odkładaniu się tkanki tłuszczowej również został potwierdzony licznymi badaniami. Jedno z nich obejmowało grupę  ochotników, którzy pili zieloną herbatę przez okres 12 tygodni. Po zakończeniu badania okazało się, że mieli oni znacznie niższą masę ciała oraz zawartość tkanki tłuszczowej w stosunku do pozostałej grupy kontrolnej. Badanie obejmowało także specjalnie skonstruowaną dietę wysoko-tłuszczową u myszy, opartą przede wszystkim na dużej zawartości katechinów. Wyniki badania potwierdziły hamowanie przyrostu masy ciała, a także odkładanie się tłuszczu w trzewiach oraz wątrobie.

Wyniki wszystkich przeprowadzanych badań eksperymentalnych, klinicznych oraz epidemiologicznych potwierdziły prozdrowotne właściwości zielonej herbaty. Dzięki temu możliwe jest potwierdzenie jej antyrakowego, antymiażdżycowego oraz antyneurodegeneracyjnego działania. Zawarte w zielonej herbacie polifenole zapobiegają również nadwadze oraz spowalniają proces starzenia organizmu.  Warto jednak podkreślić, że oprócz swych dobroczynnych właściwości, mogą one także zaburzać wchłanianie żelaza. Szczególną ostrożność powinny zachować zatem osoby narażone na niedokrwistość.

Bardziej wartościowa okaże się liściasta herbata zielona. Pamiętając o jej dobroczynnym działaniu, szczególną uwagę należy zwrócić również na sam proces jej zaparzania. Tylko wówczas możemy być pewni, że przygotowany przez nas napój okaże się w pełni wartościowy. Herbatę zieloną nie należy zalewać wrzątkiem. Po zagotowaniu wody należy odczekać kilka minut, do momentu, kiedy temperatura wody spadnie poniżej 80 stopni Celsjusza. Herbata powinna się zaparzać około 2-3 minuty. Czas parzenia w znacznym stopniu decyduje o właściwościach herbaty.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu:
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

One Response to Zielona herbata i jej dobroczynne działanie

  1. betty Odpowiedz

    1 Marzec 2016 at 14:40

    Dużo przecież można zrobić z krajowymi ziołami i produktami . W sumie nie ma co rzucać się na drogie patenty. Można przy okazji być zdrowszym i stracić trochę wagi. Sama wiem po sobie bo schudłam już 19 kg od końca zeszłej wiosny i jem właściwie tylko polskie produkty w zwykłych cenach. Trzeba dbać o siebie ale nie dać sie zwariować i nie wydawać niepotrzebnie masy pieniędzy rujnując sobie zdrowie. Poczytajcie sobie książkę: odchudzanie z elementamii fizjologii i biochemii. Tam jest mnóstwo cennych informacji powszechnie nie znanych. Kiedyś stosowałam diety cud i było zaje..e jojo. Teraz jest super i nie robię sobie krzywdy tymi „cudami”, a czuje sie po prostu Super! 😀 Do tego cukier, cholesterol i morfologie mam idealne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *