Sprawdzone przepisy dla cukrzyków

 pesto-tagliatelle

Cukrzyca jest schorzeniem, które wymaga przestrzegania ścisłej diety – ma ona bardzo duże znaczenie jeśli chodzi o skuteczność procesu leczenia i zapobiegania pogłębiania się objawów. Można by przypuszczać, że liczba zaleceń i zasad, którymi podczas przygotowania posiłków muszą kierować się osoby chore, w zupełności wyklucza jedzenie smacznych posiłków. Nic bardziej mylnego – potrawy stanowiące element diety osób chorych na cukrzycę mogą nie tylko dobrze smakować, ale również ładnie wyglądać.

Pasta z zielonym pesto

Składniki:

  •  pęczek pietruszki,
  • pęczek świeżych szparagów,
  • ząbek czosnku,
  • 10 dag parmezanu,
  • makaron tagliatelle,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia:

Szparagi przygotować (umyć, obrać, odkroić twarde końcówki) i pokroić w krótsze, dwu-, trzycentymetrowe kawałki. Następnie wrzucić do osolonej wody i gotować przez 5 minut do umiarkowanej miękkości. Do pozostałej po gotowaniu wody wrzucić makaron i gotować wedle wskazania na opakowaniu. Minutę przed odcedzeniem makaronu wrzucić szparagi, następnie całość odcedzić. Do miksera wrzucić szparagi, pietruszkę, pokrojony w kostkę ser, czosnek, dodać oliwę z oliwek, sól i pieprz, całość zmiksować na jednolitą masę.

Szparagi to niezwykle niskokaloryczny produkt – 100g ma tylko 20 kcal i aż 90 proc. wody. Cukrzycy mogą więc spożywać je bez wyrzutów sumienia. Rośliny te zawierają sole potasu, fosforu, olejki eteryczne, a także witaminy: A, B kompleks i C.

Pasztet z soczewicy

Składniki:

  • 200g czerwonej soczewicy,
  • duża cebula,
  • 3 marchewki,
  • 3 jaja,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka curry,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przyrządzenia:

Soczewicę ugotować do miękkości i całkowicie wystudzić. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę, czosnek, dodać przyprawy: paprykę, curry, sól i pieprz. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i wrzucić do miski z soczewicą razem z podsmażoną wcześniej cebulą. Dodać roztrzepane wcześniej jaja i połączyć w spójną, jednolitą i gładką masę. Masę wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem – piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Indeks glikemiczny soczewicy to tylko 30 – oznacza to, że warto ją stosować do przygotowywania potraw w diecie dla cukrzyków. Wysoka zawartość białka w ziarnach soczewicy sprawia, że z powodzeniem może ona zastąpić pod tym względem również mięso.

Więcej ciekawych i smacznych przepisów dla cukrzyków znajdziesz na stronie www.insulinowi.pl.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu:
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *