Siemię lniane – dla zdrowia i urody

ziarna siemienia lnianegoOstatnimi czasy obserwuje się silniejszy zwrot w stronę naturalnych medykamentów, których używamy coraz chętniej. Wiąże się to na pewno z przenikającymi trendami „eko”, ale także z niewiarą w skuteczność leków aptecznych i obawą przed ich szkodliwym działaniem na narządy wewnętrzne. Wśród zapomnianych środków, wracających do łask i szeroko wykorzystywanych, staje się, m.in., siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego. Mają one wielkość 2-3 milimetrów oraz szaro-brązowy kolor i płaski kształt.

Bogactwo minerałów

Dlaczego siemię lniane jest tak chwalone i chętnie stosowane na przeróżne dolegliwości? Sekret tych niepozornych ziaren tkwi w ich składzie, są one bowiem prawdziwą kopalnią cennych składników odżywczych, takich jak:

  • błonnik, który odpowiada w organizmie za prawidłową pracę układu pokarmowego;

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3), które zmniejszają poziom „złego” cholesterolu we krwi, zwiększają odporność organizmu, wpływają na prawidłowy rozwój mózgu;

  • witamina E – dostarcza składniki odżywcze do komórek, przeciwdziała starzeniu się skóry;

  • witaminy z grupy B – biorą udział w procesach krwiotwórczych i pomagają w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczy, dostarczanych organizmowi w pokarmach;

  • minerały: żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy.

Bogactwo tych składników sprawia, że siemię lniane zmniejsza poziom „złego” cholesterolu we krwi, wspomaga układ krwionośny, chroni przed zawałami i miażdżycą. Siemię lniane reguluje perystaltykę jelit, dzięki czemu świetnie się sprawdzi w przypadku kłopotów z trawieniem czy przy diecie odchudzającej. Dzięki zawartości w siemieniu lnianym fitoestrogenów, zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwory oraz niekorzystnych skutków menopauzy.

Siemię lniane ma także zbawienny wpływ na włosy, które pomaga nawilżyć i odżywić. Podobnie działa także na paznokcie oraz cerę i świetnie się sprawdza nawet przy takich problemach, jak atopowe zapalenie skóry.

Jak używać?

Siemienia lnianego można używać zarówno w formie stałej (ziaren namoczonych w wodzie), sypkiej (ziarna zmielone), półpłynnej (w formie kleików i kisielów z ugotowanych ziaren) oraz stosować napary z siemienia lnianego. Namoczone ziarna z charakterystycznym na nich śluzem spożywać można bezpośrednio bądź dodawać je do przekąsek, takich jak jogurty czy mleko. Zmielonymi nasionami można posypywać potrawy, jednak koniecznie trzeba zapić je dużą ilością płynów (najlepiej wody). Kisiel z siemienia świetnie działa na biegunki, a napary doskonale sprawdzą się w leczeniu problemów z gardłem.

Jeśli z jakiś powodów nie chcemy bądź nie możemy przyjmować siemienia lnianego w wyżej wymienionych formach, należy jak najczęściej używać oleju lnianego, w którym także znajduje się prawdziwe bogactwo składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie warto rezygnować z dobroczynnego działania tej wspaniałej rośliny, znanej już naszym babkom, a obecnie z zachwytem stosowanej przez współczesne młode, dbające o swoje zdrowie i urodę kobiety.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu:
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Siemię lniane – dla zdrowia i urody, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *