Pomidorówka – zupa kameleon | Dieta i Ty

Pomidorówka – zupa kameleon

zupa-pomidorowa

Zupę pomidorową możemy uznać za królową wśród tradycyjnych i najpopularniejszych polskich zup. Gości na stołach jako pierwsze danie obiadowe, ale też samodzielnie, jeżeli jest bardzo sycąca. Znana i lubiana pomidorówka może występować pod rozmaitą liczbą postaci, a smakować tak samo rewelacyjnie!

Smak tradycji

Tradycyjna pomidorówka to zupa na bazie bulionu warzywnego lub rosołu drobiowo-wołowego. Do bazy dodaje się świeże, starte lub pokrojone w kostkę pomidory lub cieszący się od kilkudziesięciu lat niesłabnącą popularnością koncentrat pomidorowy.

Zupę zagęszcza się mąką i zaprawia śmietaną, a podaje się z:

  • wcześniej ugotowanym makaronem lub ryżem,
  • grzankami z chlebka (ziarnistego lub czosnkowego),
  • lanymi kluseczkami lub lanym ciastem naleśnikowym.

Krem z pomidorów

Zupa pomidorowa o konsystencji kremu jest bardzo prosta w przygotowaniu. Przyrządza się ją tak, jak klasyczną pomidorówkę, z tą różnicą, że używa się do niej większej ilości pomidorów świeżych lub z puszki. Pod koniec gotowania zupę należy zmiksować tak, aby połączyć wszystkie składniki w aksamitny mus, który można:

  • podać z grzankami,
  • zaserwować we wcześniej wydrążonych i podpieczonych w piekarniku bułkach,
  • zapiec z dodatkiem sera żółtego w piekarniku.

Boska włoska

Pomidorową po włosku może stać się każda zupa pomidorowa – zarówno klasyczna, jak i o konsystencji kremu. Wystarczy dorzucić do niej właściwe iberyjskie dodatki. Włoskiego posmaku dodadzą pomidorówce zioła prowansalskie – bazylia, oregano, tymianek, a także oliwki zielone i czarne, czosnek oraz włoskie sery – mascarpone czy mozzarella. Jeśli pomidorowa ma być włoska, musi być podawana sama lub z makaronem. Do pomidorowej świetnie pasuje pappardelle, fusilli i penne.

Pyszna smażona pomidorowa

Jeżeli odwrócimy tradycyjną kolejność przyrządzania pomidorówki, możemy ugotować całkiem ciekawą zupę! Świeże pomidory należy pokroić i obsmażyć na maśle na dużej patelni, a następnie dodać do garnka z bulionem. Na patelni można przesmażyć też cebulkę z mąką (jak na gulasz), pokrojoną w kostkę kiełbaskę i czosnek.

Pomidorowa na ostro

Zupa pomidorowa może być też podana na ostro. Wystarczy dodać do niej pokrojoną w drobną kostkę, podsmażoną na patelni paprykę (może być zarówno czerwona, jak i żółta lub zielona), a doprawić ją pieprzem ziołowym i chilli. Do takiej ostrej pomidorówki świetnie pasuje odrobina curry.

Zupa pomidorowa na słodko

Pomidorówka ze słodką nutą będzie świetną propozycją dla dzieci. Robi się ją na bazie słodkiej cebulki dymki smażonej z karmelem i miodem oraz pomidorów malinowych, żółtych lub cherry. Słodką pomidorową można zagęścić serkiem mascarpone.

Pomidorowa to zupa kameleon. Może zostać przyrządzona na wiele sposobów, dzięki którym za każdym razem będzie smakować inaczej. Wyjątkowo lubi eksperymenty i łatwo im się poddaje. Warto to wykorzystać i za każdym razem przyrządzać pomidorówkę zupełnie odmiennie.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu:
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *