Kwas fosforowy – nie taki diabeł straszny… | Dieta i Ty

Kwas fosforowy – nie taki diabeł straszny…

phosphorus-trioxide-from-xtal-3d-balls

Kwas fosforowy stanowi dodatek do żywności pełniący funkcję regulatora kwasowości. Jego najważniejszym składnikiem jest fosfor – budulec kości, zębów i tkanek.

Kwas fosforowy to substancja zaaprobowana do stosowania jako dodatek do żywności. Występuje on w niewielkich ilościach w produktach spożywczych, dbając przede wszystkim o nadanie im smaku i regulację kwasowości. Jest on dodawany jest do serów, słodyczy, mięs, galaretek, napojów gazowanych (m.in. Coca Coli). Jest to jeden z najczęściej stosowanych regulatorów kwasowości, które odpowiadają za walory smakowe i odczyn pH danego produktu. Ze względu na swoje właściwości zakwaszające regulatory kwasowości zatrzymują rozwój bakterii w jedzeniu i napojach, tym samym przedłużając trwałość produktów. Stosowanie środków zakwaszających wspomaga również proces przechowywania żywności. Dotyczy to między innymi ryb, ogórków czy karczochów, które są produktami o niskiej kwasowości. Nie bez przyczyny od dawna kwasi się ogórki czy kapustę – kwaśne środowisko zapobiega rozwojowi bakterii i drobnoustrojów, które są niebezpieczne dla zdrowia człowieka.
Ważnym składnikiem kwasu fosforowego jest fosfor będący pierwiastkiem o kluczowym znaczeniu dla funkcjonowania organizmu. Stanowi on budulec kości i zębów oraz odpowiada za utrzymanie optymalnej równowagi kwasowo-zasadowej. Dodatkowo jest jednym ze składników płynów ustrojowych oraz pełni szczególnie ważną funkcję w procesach energetycznych komórek ciała. Fosfor występuje w wielu produktach takich jak słonecznik, kasza gryczana, płatki owsiane i Coca Cola. Według tabel składu i wartości odżywczej żywności Wydawnictwa Lekarskiego z 2005 roku, fosfor przyswaja się w większym stopniu właśnie z Coca Coli niż na przykład z soku pomarańczowego czy jabłkowego. Zajmuje tym samym drugie miejsce wśród napojów (obok mleka), które dostarczają organizmowi najwięcej tego cennego pierwiastka. Wypijając puszkę Coca Coli można dostarczyć organizmowi około 57 mg fosforu. Co ciekawe, organizm sam reguluje poziom fosforu we krwi i usuwa jego nadmiar.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu:
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *