Dieta cukrzycowa

dieta cukrzycowaCukrzyca jest chorobą metaboliczną, polegającą na utrzymywaniu się zbyt wysokiego stężenia cukru we krwi. Cukrzyca spowodowana jest upośledzonym funkcjonowaniem trzustki, która w nieprawidłowy sposób wydziela insulinę, odpowiedzialną za pobieranie glukozy z krwi. Cukrzyca jest chorobą, która wywołuje, np., problemy z krążeniem i groźne powikłania okulistyczne, a także może spowodować niewydolność nerek. Jednym z najważniejszych elementów leczenia cukrzycy, poza metodami farmakologicznymi i ćwiczeniami fizycznymi, jest stosowanie odpowiedniej diety.

Czemu służy dieta cukrzycowa?

Głównym celem stosowania przez osoby chore na cukrzycę specjalnie dobranej diety jest, przede wszystkim, utrzymywanie w granicach normy poziomu cukru we krwi. Poza tym umożliwia ona cukrzykowi utrzymać prawidłową masę ciała oraz zapobiegać późnym powikłaniom.

Sama dieta cukrzycowa pozwala choremu jeść ulubione i różnorodne pokarmy. Badania wykazały, że najlepszy dla cukrzyka jest jadłospis urozmaicony, zdrowy i smaczny oraz taki, który zawiera wszelkie niezbędne składniki pokarmowe.

Zalecenia w diecie cukrzycowej

Dieta chorego na cukrzycę jest podobna do diety zdrowego człowieka. Wymaga dostarczenia organizmowi wszystkich witamin i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wymusza jednak pewne obostrzenia.

Zapotrzebowanie kaloryczne w diecie cukrzycowej uzależnione jest od wagi chorego. Jeśli chory ma nadwagę, powinien stosować dietę redukującą, czyli spożywać około 1000 kalorii na dobę. W przypadku niedowagi i konieczności przytycia, zaleca się dietę przekraczająca 2 tys. kalorii. Osoby zdrowe i z wagą w normie nie powinny przekraczać w codziennym jadłospisie spożywania więcej, niż 1500 kalorii.

W diecie cukrzycowej stosunek poszczególnych elementów powinien przedstawiać się następująco:

  • węglowodany: 55-60 % wartości energetycznej;

  • tłuszcze: 30 % wartości energetycznej, z czego co najmniej 10 % – tłuszcze nasycone;

  • białko: 15-20 % wartości energetycznej. Stosunek białka zwierzęcego do roślinnego powinien wynosić co najmniej pół na pół. Wagowo białko w codziennej diecie osoby chorej na cukrzycę powinno wynosić około 1 grama na każdy kilogram osoby stosującej dietę.

W diecie cukrzycowej należy ograniczać spożywane tłuszcze, zarówno te widoczne (np. używanie minimalnej ilości oleju do smażenia) jak i niewidoczne (np. jadać odchudzony ser zamiast zwykłego). Jako główne źródło energii spożywać trzeba węglowodany złożone, które ulegają powolnemu rozkładowi w organizmie, dzięki czemu chory unika nagłych wahań cukru. Dobrym źródłem węglowodanów złożonych jest pełne ziarno (kasza jęczmienna, proso, brązowy ryż, amarantus, żyto, owies) i warzywa strąkowe.

W diecie cukrzycowej ważne jest wykluczenie używek (alkoholu, tytoniu, kawy, soli, cukru). Nie należy jeść nabiału, a białko należy spożywać głównie w postaci tofu, przetworów z kwaśnego mleka i zapłodnionych jaj. Do szczególnie polecanych mięs, będących również dobrym źródłem białka, zaliczyć można cielęcinę, wołowinę, chudy drób, ryby i chude wędliny.

Niewskazane jest spożywanie owoców cytrusowych oraz truskawek, kwaśnych jabłek, arbuzów, śliwek, pomidorów, żurawiny, zielonej papryki, buraków i słodkich ziemniaków. Od czasu do czasu można pozwolić sobie za to na marchewkę i dynię. Bezwzględnie należy unikać miodu, który można zastąpić słodem jęczmiennym. Warto pamiętać, że jedzenie takich roślin, jak cebula, czosnek, szparagi czy pory sprzyja lepszej pracy trzustki.

Na koniec trzeba dodać, że dieta dla chorego z cukrzycą zależy od wielu rożnych czynników, takich jak jego wiek, płeć, masa ciała czy zawód i zapotrzebowanie na kalorię, dlatego też powinna być skonsultowana z doświadczonym dietetykiem, który pozwoli na jej optymalny dobór. Powyższe wskazówki są tylko zbiorem najważniejszych zasad, którymi powinien kierować się nie tylko chory na cukrzycę, ale także osoba, która nie chce zapaść na tą chorobę.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu:
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *