Coś słodkiego dla cukrzyka? | Dieta i Ty

Coś słodkiego dla cukrzyka?

słodziki

Osoby chore na cukrzycę muszą raz na zawsze pożegnać się ze zwykłą, codzienną dietą, obfitującą w słodycze czy tłuste, smażone potrawy. Niestety, choroba ta wymaga wiele wyrzeczeń. Czy jednak trzeba raz na zawsze pożegnać się ze słodyczami? Niekoniecznie.

Rozwiązaniem dla cukrzyków jest wybieranie produktów, które zamiast cukru zawierają aspartam (aspartan). Jest to substancja, która z powodzeniem może zastąpić cukier. Co więcej, nie trzeba używać jej całymi łyżkami — już odrobina wystarczy, by np. posłodzić herbatę, słodzik aspartam jest bowiem blisko 200 razy słodszy od cukru.

Aspartam — skutki uboczne?

Słodzenie słodzikami jest doskonałym rozwiązaniem, by nie trzeba było odmawiać sobie słodkiego smaku. Trzeba jednak pamiętać, że są to substancje chemiczne, które naturalnie w przyrodzie nie występują. Czy aspartam jest szkodliwy? Do niedawna uważano, że jest przyczyną wielu poważnych chorób — obwiniano go zwiększanie ryzyka zachorowania na nowotwory, choroby serca czy układu pokarmowego. W rzeczywistości okazuje się, że szkodliwość aspartamu to mit, który z niepewnej hipotezy rozrósł się do niebotycznych rozmiarów. Co to jest aspartam? To połączenie dwóch peptydów — fenyloalaniny i kwasu asparginowego. W żadnym stopniu nie są one niebezpieczne dla naszego zdrowia, o ile spożywamy je w granicach rozsądku. Jedynym wyjątkiem są chorzy na fenyloketonurię, których organizm nie rozkłada fenyloalaniny. Muszą się oni jednak wystrzegać nie tylko słodzików, ale wszystkich produktów żywnościowych, w których składzie znajduje się szkodliwa dla nich fenyloalanina.

Słodko smakują, choć cukru nie mają

Produkty zawierające aspartam są doskonałym rozwiązaniem nie tylko dla osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich, którzy chcą schudnąć poprzez ograniczenie kaloryczności spożywanych posiłków. Dzięki aspartamowi możemy kupować soki, napoje, gumy do żucia, ciastka, wędliny czy tabletki musujące o obniżonej kaloryczności. Smakują tak samo, jak ich odpowiedniki zawierające cukier, a jednocześnie zaspokajają potrzebę słodkiego smaku bez konieczności używania cukru.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu:
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
Coś słodkiego dla cukrzyka?, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *