Być na diecie i wyglądać pięknie – jak to zrobić?

Dla wielu kobiet bycie na diecie oznacza ogromne zmiany w nawykach żywieniowych – wiążą się one z wprowadzeniem do posiłków produktów wcześniej nie spożywanych, a ograniczenia bądź wyeliminowania takich, na których do tej pory bazowała nasza kuchnia. Taka nagła zmiana może powodować różne perturbacje w naszym organizmie szczególnie, jeśli dieta jest źle dobrana i nie dostarcza nam pełni składników odżywczych, potrzebnych do właściwego funkcjonowania i rozwoju. Jeśli dieta nam nie sprzyja, odbija się to przede wszystkim na naszym wyglądzie – włosy stają się matowe, paznokcie – kruche i łamliwe, a cera szarzeje i sprawia wrażenie zmęczonej. Oczywiście, można wspomagać się suplementami, które poprawią wygląd tych elementów naszej fizjonomii, jednak dużo większe korzyści odniesiemy, jeśli spróbujemy wzbogacić daną dietę o posiłki zawierające składniki, które pomogą odżywić naszą skórę, włosy i paznokcie.

Za stan tychże odpowiada szereg witamin i mikroelementów. Należą do nich:

  • witamina A: szczególnie korzystna dla skóry, bowiem jest odpowiedzialna za regenerację jej komórek, właściwe nawilżenie oraz za podtrzymanie pięknego kolorytu cery (odpowiada za to beta-karoten, który przyswojony przez organizm zostaje zamieniony na witaminę A);

  • witaminy z grupy B (wit. B1, B2, B3, B5 i B6) – odpowiadają one za regenerację naszych komórek, w tym skóry i włosów, przez co uważa się je za główne środki zapobiegające starzeniu się skóry i powstawaniu zmarszczek czy siwieniu włosów;

  • witamina E – dzięki niej wzmacnia się bariera lipidowa oraz naczynia krwionośne, przez co skóra uelastycznia się, uodparnia na działanie wolnych rodników oraz jest chroniona przed szkodliwym wpływem środowiska (np. temperaturą);

  • inne witaminy i minerały, takie jak witamina C, H i B9 (kwas foliowy), cynk, krzem, magnez oraz żelazo, które zapobiegają wypadaniu włosów, odżywiają i wspomagają wzrost paznokci, odpowiadają tez za zdrowy wygląd tychże.

Żeby w naszej diecie nie brakowało koniecznych witamin i mikroelementów, niezbędne jest wprowadzenie do niej takich produktów, jak:

  • wit. A – wieprzowina, wątróbka, warzywa i owoce (marchewka, papryka, pomidory, szpinak, brokuły), jaja, masło, sery;

  • wit. z gr. B – chude mięso, mleko i jego przetwory, jaja, pełnoziarnisty chleb, otręby, ciemnozielone warzywa, banany, drożdże;

  • wit. E – pełnoziarniste pieczywo, oleje roślinne, awokado, sezam;

  • witamina C – cytrusy;

  • wit. H – mleko, podroby, orzechy, kalafior;

  • kwas foliowy – szpinak, brukselka, fasola, orzechy, soczewica;

  • cynk – pełnoziarnisty chleb, kasza, chude mięso;

  • krzem – mleko i jego przetwory, skrzyp;

  • magnez – skóra jabłka, kakao i czekolada, pestki dyni, natka pietruszki, koper, rośliny strączkowe;

  • żelazo – szpinak, brokuły, groch, podroby.

W przypadku obostrzeń żywieniowych, nie pozwalających spożywać któregoś z wymienionych pokarmów, należy skonsultować się z lekarzem, który przepisze osobie na diecie odpowiednie suplementy, pozwalające dostarczyć organizmowi potrzebnych mu do funkcjonowania niezbędnych witamin i elementów. Pamiętajmy że, pomimo wielu wątpliwości dotyczących działania na skórę, włosy i paznokcie wyżej wymienionych składników, ich skuteczność została udowodniona naukowo. Jeśli przyjmowanie w pokarmach bądź w suplemencie jakiegoś mikroelementu (np. skrzypu na uzupełnienie krzemu) nie przynosi pożądanych rezultatów, może to świadczyć o tym, iż organizm nie przyswaja właściwe danej witaminy.

Przestrzegając podstawowych zasad żywieniowych i dostarczając organizmowi pokarmów, zawierających kilka bardzo ważnych dla jego rozwoju składników, zapewnimy sobie zdrową skórę, włosy i paznokcie. Ich stan i wygląd rzutuje na postrzeganie własnego ciała i na urodę, dbajmy więc i pielęgnujmy te elementy – zadbana cera, włosy i dłonie to przecież nasza wizytówka.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu:
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *